Trädgårdsstolar

 
 

San Diego Trädgårdsstol Exklusive Dyna Vintage

San Diego Trädgårdsstol Exklusive Dyna Vintage
5 616 kr

Orlando Trädgårdsstol Exklusive Dyna Vintage

Orlando Trädgårdsstol Exklusive Dyna Vintage
5 525 kr

Marbella Trädgårdsstol Vintage

Marbella Trädgårdsstol Vintage
5 135 kr

Tampa trädgårdsstol Exklusive dyna

Tampa trädgårdsstol Exklusive dyna
3 861 kr

Trädgårdsstol Rotting 82x58 cm - Svart

Trädgårdsstol Rotting 82x58 cm - Svart
2 009 kr

Anytime Trädgårdsstol Obsidian

Anytime Trädgårdsstol Obsidian
1 460 kr

Anytime Trädgårdsstol Ecume

Anytime Trädgårdsstol Ecume
1 460 kr

Dyna till Marbella trädgårdsstol Natur

Dyna till Marbella trädgårdsstol Natur
611 kr

Dyna till Orlando trädgårdsstol Natur

Dyna till Orlando trädgårdsstol Natur
442 kr

Dyna till Tampa trädgårdsstol Natur

Dyna till Tampa trädgårdsstol Natur
442 kr

Dyna till San Diego trädgårdsstol Natur

Dyna till San Diego trädgårdsstol Natur
429 kr
 

Trädgårdsstolar

När den varma årstiden äntligen kommer, efter en lång och kall vinter, kan vi nästan inte bärga oss innan vi kan komma ut och njuta av ljuset, grönskan och värmen. Redan under de sista vinterdagarna när det droppar från taket och solen värmer, rullar vi in oss i varma filtar för att kunna avnjuta den där kaffekoppen utomhus. Och när sommaren är här flyttar vi gärna ut så mycket som möjligt av våra vardagsaktiviteter utomhus om vi kan.

För visst känns det både befriande och livgivande att få ta med frukosttallriken ut i solskenet, och att sitta ute och njuta av långa, ljusa grillkvällar, när man tillbringat så många mörka månader inomhus. Men, för att kunna njuta fullt ut av utelivet behöver vi förstås bra och funktionella möbler. Visst kan man sitta och balansera på nästan vad som helst den där första vårdagen, när man tar sin kaffekopp och går ut. Men, för att ta vara på sommaren, och sola, vila, äta och umgås utomhus behöver man bekväma stolar att sitta på och bord som är funktionella för sammanhanget. För alla tänkbara ändamål finns det ett enormt utbud av trädgårdsstolar. Ett utbud som innefattar allt från enkla fällbara campingstolar till generösa och bekväma vilstolar där du verkligen kan koppla av och bara vara.

De första trädgårdsstolarna vi skaffar är oftast stolar som kommer i en grupp, tillsammans med ett bord. För det mesta är detta möbler och stolar som ska fungera både som matgrupp och för att sitta och fika och umgås vid. Tyvärr inbjuder inte alla dessa grupper till nåra längre sessioner, eftersom de inte alltid är så bekväma att sitta på. Men, det finns också massor av trädgårdsstolar som är riktigt bekväma, och som verkligen inbjuder till att umgås med familj och vänner under de långa och ljusa sommarkvällarna.

Välj stolar efter funktion
Det kan låta som ett tråkigt råd att välja stolar efter funktion. Men, vad vi menar är inte att du ska strunta i design och utseende, men tänka efter hur du vill att stolarna ska fungera innan du bestämmer dig. För det finns så otroligt många olika trädgårdsstolar att välja mellan, och de olika modellerna passar till olika användningsområden.

Stolar som ska stå runt matbordet, till exempel, behöver ge en annan typ av komfort än den stol du vill citat på för att sola, vila eller bara vara. Numera finns det trädgårdsstolar där ryggstödet kan ställas in i olika positioner, så kallade positionsstolar, som fungerar alldeles utmärkt om du bara har en möbelgrupp och vill ha fler funktioner i en stol. Med en upprätt rygg är det utmärkta matgruppsstolar, och om du vill sitta kvar en längre stund vid bordet, efter middagen, är det bara att fälla ryggstödet bakåt för att få en ledigare sittställning. Många av dessa stolar kan ställas in i ett stort antal positioner, och ger därför maximal komfort till de flesta.

Men stolar i trädgården är så mycket mer än de här vanliga stolarna som ofta kommer i en grupp tillsammans med ett bord. Ibland kan det, till exempel, vara bra att ha några enklare, och framför allt lättare, stolar som man lätt kan flytta runt efter behov. En trädgård förändras ju under dagens gång, allt eftersom solen förflyttar sig. Det är oftast inte möjligt att ha trädgårdsmöbler stående i alla väderstreck, så att man kan välja soliga och skuggiga platser efter tycke och smak. Men, har du några stolar som går lätt att flytta kan du själv ta med dig stolen och få en skön sittplats där du vill för stunden. Lättare trädgårdsstolar, och kanske helst av alla de som går att fälla ihop, kan du också ta med dig till stranden, eller lekparken, eller någon annanstans där du vill ha en bekväm sittplats.

För att kunna ta vara på de underbara sommardagarna på bästa sätt behöver man också några riktigt komfortabla trädgårdsstolar. Här kan du välja den modell som du tycker bäst om, och som passar bäst till det användningsområde du tänkt dig. Det finns ett stort utbud av vilstolar och solstolar, som man sitter riktigt skönt i, och som oftast är ställbara så att man kan ställa in den så att den passar den egna kroppen. Om ryggstödet är ställbart kan du använda stolen i många olika sammanhang, och den passar lika bra att sitta att sitta och läsa en bok, eller att fälla ner ryggstödet mer och förvandla den bekväma stolen till en riktig vilstol.

Men, valet av trädgårdsstol handlar faktiskt inte bara om design och funktion. Det är också en fråga om material, och vad du vill ha ut av dina utemöbler. Trä har länge varit ett självklart val för många när man köper utemöbler. Dels är det ett naturligt material som känns gediget, och dels ses det kanske som ett givet val i ett land med mycket skog och där trä är en viktig råvara.

Trädgårdsmöbler av trä är snyggt, och ger en känsla av kvalitet. Men, de kräver också en del underhåll för att hålla sig fina genom åren. Du behöver olja in dem varje år, eller bättra på färgen med jämna mellanrum om det är målade möbler. Vill du ha riktigt lättskötta stolar i trädgården är det därför bättre att satsa på stolar i ett underhållsfritt material. Stolar av aluminium, ofta med en sits av textilene, har snabbt blivit mycket populära, inte minst på grund av att de inte behöver någon skötsel alls. Dessa utemöbler kan stå ute i alla väder, och du behöver inte ens ha en trädgårdsdyna i stolen för att sitta bekvämt.

Trädgårdsstolar i konstrotting är även de helt underhållsfria, och betydligt tåligare än den äkta rottingen. Du kan köpa trädgårdsstolar i både äkta rotting och konstrotting, men stolar av det naturliga materialet bör helst användas på mer skyddade platser som altan under tak eller uterum, om du vill att de ska hålla sig fina under många år. Stolar av konstrotting tål däremot att stå ute i alla väder utan att ta någon skada.