Hängmattor

 
 

Swing Hammock

Swing Hammock
36 395 kr

Hammock De Luxe 3-sits Saffran/grå

Hammock De Luxe 3-sits Saffran/grå
4 650 kr

Hammock De Luxe 3-sits Grön

Hammock De Luxe 3-sits Grön
4 650 kr

Rotting Hängmatta 220x75 cm

Rotting Hängmatta 220x75 cm
4 098 kr

Hammock Pelle - Vit/svart

Hammock Pelle - Vit/svart
4 095 kr

Hammock Suvi 3-sits

Hammock Suvi 3-sits
4 089 kr

Hammock Jasmin 3-sits Vit

Hammock Jasmin 3-sits Vit
3 990 kr

Hammock Pelle - Grå

Hammock Pelle - Grå
3 595 kr

Hammock Suvi 3-sits

Hammock Suvi 3-sits
3 447 kr

Hammock Riviera 3-sits Grå

Hammock Riviera 3-sits Grå
2 703 kr

Hammock Riviera 3-sits Blå

Hammock Riviera 3-sits Blå
2 490 kr

Hammock Riviera 3-sits Grön

Hammock Riviera 3-sits Grön
2 490 kr

Hammock Riviera 3-sits Toffee

Hammock Riviera 3-sits Toffee
2 490 kr

Hammock Duo 2-sits Blå

Hammock Duo 2-sits Blå
2 172 kr

Hammock Duo 2-sits Grå

Hammock Duo 2-sits Grå
2 172 kr

Hammock Duo 2-sits Grön

Hammock Duo 2-sits Grön
2 172 kr

Hammock Duo 2-sits Svart/vit

Hammock Duo 2-sits Svart/vit
2 172 kr

Hammock Duo 2-sits Toffee

Hammock Duo 2-sits Toffee
2 172 kr
 

Hängmattor

Sommar är för många lika med långa lata dagar, på stranden eller i trädgården. Visst kan det regna även under denna årstid, och visst jobbar de flesta åtminstone under någon del av sommaren. Men det är också under den ljusa och varma delen av året som de allra flesta har sin semester, och det är just denna period vi förknippar så intimt med sommaren. När vi drömmer om varma soliga dagar är det semestern vi har i åtanke. De där veckorna när vi år så välbehövlig vila, och kan ta dagen som den kommer. Att kunna ta med sin frukosttallrik, eller kaffekopp, ut på trappan, och njuta av den sköna morgonsolen är en lisa för både kropp och själ. Och att slippa titta på klockan, och bara göra det man känner för är en enormt lyxig känsla.

Och bästa sättet att ta vara på de där underbara sommardagarna är att se till att ge sig själv möjligheten att verkligen koppla av utomhus. En skön solstol när man vill bättra på solbrännan, eller en vilstol där man kan dra sig tillbaka med en god bok, gör att man kan njuta av ledigheten på ett helt annat sätt än om man bara drar med sig en pall inifrån. Det finns massor av utemöbler, med sköna och bekväma stolar i olika modeller, som man kan möblera både trädgård, altan och balkong med. Men, det finns nog inget som ger en sån känsla av sommar och ledighet som den gamla älskade hängmattan. Här behövs verkligen inga avancerade konstruktioner eller dyrbara möbler för att kunna slappna av totalt. Har man två träd, eller stolpar, som man kan fästa hängmattan i har man också snart den bästa ”vilmöbeln” av alla. Idag behöver du faktiskt inte ens ha två träd i trädgården för att hänga upp en hängmatta, eftersom det finns flera olika typer av ställningar, som ger dig möjlighet att använda hängmattan precis där du vill. Den där klassiska placeringen, mellan två träd, ger en plats i skön, vandrande skugga eftersom man hamnar mitt under trädkronorna. Med en ställning kan du placera hängmattan i solen, på uteplatsen eller vid sandlådan, bara för att nämna några exempel. Det finns också lättare ställningar, så att du kan ta med dig hängmattan till stranden om du vill.

En verklig klassiker
Utvecklingen har verkligen gått framåt med stormsteg då det gäller möbler och andra ”inredningsdetaljer” för utomhus bruk. Det är inte så många årtionden sen som de flesta trädgårdsgrupper bestod av ett bord och fyra stolar av klassisk modell. Den så kallade torpmöbeln var standard i många trädgårdar, och i andra var det de gungande Grythyttemöblerna som gällde. Båda dessa trädgårdsgrupper finns kvar än idag, men de har genom åren kompletterats med otaliga andra grupper och udda möbler. Idag kan vi i princip inreda vår altan, eller uteplats, på ungefär samma sätt som vi inreder inne. Nätta och flexibla möbler för den lilla balkongen, trädgårdsstolar både för matbordet och för att sitta och vila i. Ja, numera kan man till och med tillbringa timmar i en generös och bekväm soffa, av loungetyp, ute. Nya material har gjort det möjligt att möblera på ett helt nytt sätt även om man inte hart en skyddad uteplats, under tak.

Men, trots allt det nya finns det saker som hänger med, och som aldrig blir vare sig omoderna eller onödiga. Och hit hör naturligtvis hängmattan. Hängmattor har varit ett typiskt inslag i de svenska trädgårdarna under mycket lång tid. Många har nog upplevt sitt första möte med denna skapelse hos morfar eller farmor, nån gång långt tillbaka i barndomen. Tack vare sin enkla konstruktion, och att vem som helst som har ett par träd eller stolpar kan använda den, blev hängmattan snabbt mycket populär. Tidigare var hängmattorna oftast tillverkade av markisväv, segelduk eller annat slitstarkt tyg, men idag hittar vi också många mattor som är tillverkade av olika typer av nät.

Hängmattor för skön och avkopplande vila i trädgården har alltså använts under lång tid. Men, hängmattans historia sträcker sig betydligt längre bak i tiden. Ursprungligen kommer dessa hängande mattor från Central- och Sydamerika, och här, på Bahamas, upptäckte Christofer Columbus hängmattan redan år 1492. De första hängmattorna var gjorda av bark från hamackträdet och var knappast tänkta att användas för avkoppling och semester. Columbus tog med sig hängmattan från Bahamas, och förde den till Europa. Här började den användas av sjöfarare, och man kan säga att den blev en uppgradering av den hårda, och smutsiga, durken som tidigare var sjömännens sovplats. En hängmatta tar ju inte stor plats och går dessutom lätt att hänga upp och ta ner, och detta gjorde att den snabbt blev mycket populär på stora fartyg.

En hängmatta är alltså mycket mer än bara ett redskap för att ta vara på semesterdagarna på bästa sätt.

Den moderna hängmattan
Men, idag är det framför allt som en skön och avkopplande plats i trädgården hängmattan används. Med de nya stativen och upphängningsanordningarna kan man också ha hängmattan på altanen och till och med inne i boningshuset. Själva mattorna har också utvecklats, även om den klassiska, långsmala modellen i tyg nog fortfarande är den vanligaste. En tendens är annars att hängmattorna blir bredare och mer generösa i storlek, och kan ge plats för mer än en person. Med de bredare mattorna kan man också välja ställning på ett annat sätt, och man kan, till exempel, även sitta på tvären i mattan. Med de gamla modellerna var det lätt att ramla ur om man försökte sig på något annat än att ligga still på rygg. I det stora utbudet av modeller kan man också räkna in de nyare hängstolarna som också snabbt blivit mycket omtyckta. En hängstol kan man hänga upp på ett par krokar i taket, inomhus eller på altanen. Givetvis kan den också hänga i trädgården, och då behöver man inte mer än ett träd, där man hänger gungan på en kraftig gren. Största utbudet av hängmattor ser du här på internet, där du också kan hitta de bästa priserna.