Grillar

Perfekt till uteplatsen. Ett stort sortiment av grillar.

 
 

Grillar

Grillar – gas eller kolgrill?
Det finns inte mycket som är så tätt förknippat med sommaren som grillen. Har man den minsta plätt utomhus måste man givetvis ha en grill, där man kan tillaga alla sommarens goda rätter. Ja det finns ju faktiskt också de som sätter igång grillen mitt i vintern för att kunna njuta av gott grillat kött. Man måste ju inte sitta ute och äta om inte vädret tillåter, även om maten tillagas utomhus.

För många år sedan fanns det inte mycket att välja på, och det var självklart att en grill skulle eldas med kol. Men, tekniken går framåt inom även detta område, och idag kan man välja mellan både kolgrillar, gasolgrillar och elektriska grillar. Elgrillarna är det många som väljer bort nästan direkt eftersom man inte tycker att det känns som att grilla på riktigt, och resultatet blir ofta inte heller det man önskar.

När det gäller gasolgrillar och kolgrillar kan man nog påstå att det finns två läger idag, där var och en pläderar för den typ av grill man valt. Någon tycker att det måste vara en kolgrill för att få den rätta smaken, medan andra säger tvärtom. Men, hur är det egentligen? Vilken av de två typerna av grill är bäst?

Ja, experter säger att man inte kan känna skillnad på smaken om köttet är tillagat på en kolgrill eller på en gasolgrill. Finns det skillnader ligger de förmodligen snarare hos den som tillagar maten än hos själva grillen. Men det är förstås inte bara hur maten smakar som är avgörande för vilken grill man väljer. Den som vill ha en grill som snabbt blir klar att använda, till exempel, bör välja en gasolgrill. Dels kommer den snabbt upp i temperatur, och dels kan man enkelt reglera temperaturen på denna typ av grill. Andra väljer kolgrillen för doftens skull, och för att den ger den rätta känslan när man sitter tillsammans runt grillen en ljummen sommarkväll. Att ge ett generellt råd om vilken grill man ska välja är svårt, men det finns naturligtvis både för- och nackdelar med båda typerna av grill.

För- och nackdelar med kol- och gasolgrillar
De främsta fördelarna med en gasolgrill har vi redan nämnt. Den är enkel att tända och den blir snabbt varm. Dessutom kan man lätt reglera temperaturen bara genom att vrida på ett vred, och man kan alltså ställa in exakt de temperaturer som maten kräver. En annan fördel är att man inte behöver använda tändvätska för att få igång grillen, och man riskerar därför inte att maten tar smak av vätskan. Kostnaden för varje grillning, om man enbart ser till bränslet, blir lägre med en gasolgrill än en kolgrill. Men, då har, å andra sidan, gasolgrillen oftast ett betydligt högre inköpspris vilket då får räknas in bland nackdelarna. Men, den mest märkbara nackdelen är att gasolgrillen kräver mer rengöring och skötsel, eftersom fett och matrester inte förbränns på samma sätt som de gör på en kolgrill. Att man inte får uppleva den där karakteristiska doften som man vill ha när man grillar får också gå under kontot nackdelar för gasolgrillen.

Den där typiska grilldoften, som man bara får med en kolgrill, kan nog ses som den allra största fördelen hos den koleldade grillen. Det är just denna typ av grill, och denna doft, som de flesta förknippar med sommar och grillning. För många är doften minst lika viktig som det färdiga resultatet, vilket förmodligen är orsaken till att så många föredrar en kolgrill framför en gasolgrill. Röken ger också maten smak och man får helt enkelt den smak vi eftersträvar när vi grillar hemma. En kolgrill kan bli riktigt het, och det är lätt att använda rökflis och andra tillsatser för att få andra smaker på köttet. Den största nackdelen med en kolgrill är att det krävs mer framförhållning innan maten står på bordet eftersom det tar längre tid att få glödbädden tillräckligt varm. Några tycker också att själva hanteringen av kol är en nackdel.

Detta är generella egenskaper som skiljer mellan gasol- och kolgrillar. Naturligtvis finns det också stora skillnader på grillar inom de båda kategorierna. Vissa gasolgrillar tar längre tid på sig att bli varma, och alla har inte reglerbar värme. Även bland kolgrillarna finns det ett stort och varierande utbud. Här kan man välja allt från de allra enklaste små grillarna till avancerade klotgrillar med olika inställningar för att åtminstone delvis kunna reglera värmen.

Om man ska välja en kolgrill eller en gasolgrill är alltså en fråga om tycke och smak. Du får lika bra resultat vilken av grillarna du väljer, och det gäller kanske snarare att välja en enskild grill som passar ditt sätt att grilla, och som motsvarar de krav och önskemål du har.

Både bland kolgrillar och gasolgrillar finns det grillar i alla storlekar, med och utan grillvagnar och andra tillbehör.

Ska du köpa en kolgrill kan du välja mellan grillar i lackerad eller emaljerad plåt. Emaljerade grillar är mer hållbara och ett bra val om du vill ha kvar din grill under många säsonger. Visserligen är de dyrare i inköp, men har alltså i gengäld en längre livstid. Du kan också välja mellan en klotgrill, med sluten grillning och en öppen grill. Väljer du en öppen grill är det viktigt att du ser till att få en modell där man kan höja och sänka gallret, för att på så sätt reglera grilltemperaturen. Grillar du ofta stora köttbitar kan en klotgrill vara ett bättre alternativ eftersom det tar lång tid att grilla dem på en öppen grill. Med en klotgrill där locket är på fördelas värmen jämnt och den fungerar ungefär som en ugn. I klotgrillen kan man inte alltid reglera gallret, därför är det viktigt att välja en grill där man kan reglera luftflödet i locket och underdelen av grillen.

De flesta gasolgrillar fungerar på ungefär samma sätt, så här står valet mer till storleken av grill och hur många grillelement man vill ha och förstås vilken design man gillar. Här finns allt från små enkla grillar till rena utekök.